3/01/2010

ISLAM..APA YA?? [Bhg Akhir]

Yuhuu..bersemangat mahu menyambung pasal lagi 2 ta’rifan Islam. Kalian jangan jemu tau! Hoho..chaiyok2!! Semoga manfaat dikongsi bersama!=TA’RIF ISLAM=


5. Islam= Jawapan kepada TIGA persoalan yang sering menjadi pemikiran kepada manusia:


-Dari mana kita datang?

-Untuk apa kita di dunia?

-Ke mana kita akan pergi (selepas mati)?


Bunga berkata: Huraian untuk setiap persoalan ni panjang..tapi ringkasannya..


-Dari mana kita datang?-


..orang Islam beriman yakin bahawa Allah yakni Rabb kita yang menciptakan kita!..

Allahlah yang mencipta sesuatu itu dengan sebaik-baik kejadian dan memulakan kejadian manusia itu dengan tanah dan selepas itu dengan air yang hina, kemudian Dia menyempurnakannya dan meniup ke dalamnya roh (ciptaan)Nya dan Dia menjadikan bagimu pendengaran, penglihatan dan hati, hanya sedikit yang bersyukur kepada Allah”

[As-Sajadah: 7 – 9]..kita kena beriman yang Allah al-Khaliq yang mencipta setiap isi bumi: haiwan, tumbuhan, bintang, gas, laut, etc..Allah Maha Hebat! Allah al-Muttakabbir!-Untuk apa kita di dunia?-


..suka untuk Bunga tekankan yang tujuan manusia di dunia

ini adalah:

1. Sebagai a’bid [menyembah Allah]

2. Sebagai khalifah [pelaksana hukum Allah di Bumi]

“Tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepadaKu”

(Adz-Dzariyah: 56)..kita perlu jadi hamba yang benar-benar berjiwa hamba! Bukan suka suki buat apa kita suka! Kena ikut apa yang Allah dah tetapkan..berubudiyah dengah Allah sepenuh jiwa..hidup dan tadbir muka bumi ni ikut seperti yang Allah mahu..faham kah?....mengabdi diri kepada Allah secara total maksudnya..kenal Allah..kasih Allah..patuh Allah..ikut sistem Allah!..ingat! Ibadah bukan sahaja solat, puasa..tapi seluruh hidup perlu dijadikan sebagai IBADAH!...tidur, makan, mandi, baca, bermesra dengan keluarga..semua sekali!....yang pasti, semua perlu dalam batasan syara’! yang tu, jangan abaikan ye! Barulah boleh bahagia dunia dan akhirat!“Orang yang paling bijak adalah orang yang mengutamakan kebahagian di akhirat dari kebahagian di sini, tetapi orang yang paling malang itu ialah orang-orang yang mengutamakan kebahagian di sini dari di akhirat.”

[kata-kata Ibnu Qayyim]-Ke mana kita akan pergi (selepas mati)-


..datang kita daripada Allah..kembalinya kita juga pasti kepada Allah..

“Hai manusia, sesungguhnya kamu telah bekerja dengan bersungguh-sungguh menuju Tuhanmu, maka pasti kamu akan menemuiNya.”

(Al-Insyiqaq: 6)Allah menciptakan (manusia) dari permulaan, kemudian mengembalikan (menghidupkan)Nya. Kemudian kepadaNyalah dikembalikan

(Ar-Rum: 11)..aha..nak berjumpa Allah, kenalah bersedia. Bersedia dengan apa?? Meh Bunga jawab..bersedia dengan BEKALAN ISLAM dan TAQWA!“Hendaklah kamu siapkan bekalan kamu, dan sebaik-baik bekalan adalah taqwa

(Al-Baqarah: 197)Kenapa perlu bekalan??


“..sepuak masuk Syurga dan sepuak masuk Neraka…”

(As-Syura: 42)Lihat..kita tak ada pilihan! Kalau tak cukup bekalan, neraka lah tempatnya! Nauzubillahi minzalik..


p/s: Sila ambil peringatan sebelum nafas akhir terhembus..6. Islam= panduan dan pedoman hidup sebenar-benarnya. Ia menjadi petunjuk dalam semua aspek, menjadi ubat mujarab kepada semua penyakit masyarakat dan menjadi cahaya kepada kegelapan hidup!..sebab itu kita perlu berpegang kukuh pada Quran dan Sunnah. Itu panduan yang Allah bagi kepada kita umat Islam.


Qaraa – baca

Quran – bahan untuk dibaca!..tadarus dan tadabbur: PERLU!!“Demikianlah Kami wahyukan kepadamu wahyu (Al-Quran) dengan perintah Kami. Sebelumnya kamu tidaklah mengerti apakah Al- Kitab (Al-Quran) dan tidak pula mengetahui apakah iman itu, tetapi Kami menjadikan Al-Quran itu cahaya yang Kami beri petunjuk dengan dia siapa yang Kami kehendaki di antara hamba-hamba Kami. Dan sesungguhnya kamu benar-benar memberi petunjuk kepada jalan lurus, (iaitu) jalan Allah yang kesemuanya segala apa yang ada di langit dan apa yang ada dibumi. Ingatlah bahawa kepada Allahlah kembali semua urusan”

(Asy-Syura: 52 – 53)“Dan Kami turunkan dari Al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman”

(Al-Isra: 52)“Katakanlah! Al-Quran itu adalah petunjuk dan penawar bagi orang-orang beriman.”

(Fushilat: 44)..kalian tahu tak yang Islam itu agama fitrah..jalan yang mudah bagi sesiapa yang bersedia untuk mengikutinya..“Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama (Allah) (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah (itulah) agama yang lurus, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.”

(Ar-Rum: 30)=KONKLUSI..SETELAH JELAS..=

Banyak lagi ta’rifan lain yang boleh diguna pakai selagi ia sesuai dengan pengertian Islam dan sifat-sifatnya, terang dan jelas..yang pastinya tidak meragukan dan mengelirukan.


Bunga juga menulis berdasarkan perbincangan dan bahan yang dikongsi semasa perbincangan. Mungkin mereka-mereka dalam bidang deeniyah lagi hebat dalam menta’rif Islam ini.


Tapi pada Bunga, yang penting..kita ni! Kena selalu dan sentiasa pastikan kehidupan kita ini selari dengan apa yang Islam nak..apa yang Allah dah gariskan.


Kalau terlupa, jangan melenting bila ada yang mengingatkan. Ucapkan ‘trimas’ kepada mereka..sebab mereka sayang lah mereka mengingatkan..kan kita sama-sama nak masuk syurga Allah..?


Kalian bagaimana? Mahu masuk syurga tak?? Jom usaha sama-sama!0 comments: