10/19/2010

PERKONGSIAN: KAHWIN OH KAHWIN...


Artikel ni..dah lama dah Bunga tulis. Cuma atas sebab-sebab tertentu, Bunga sengaja tangguhkan hajat untuk ‘post’ ke blog...semoga beroleh manfaat!

PERINGATAN!! INI HANYA PENDAPAT BUNGA, JANGAN ADA PLAK YANG ‘TEMBAK’ BUNGA LEPAS BACA YE..


-------------------------------------------------------------------------------------


Satu hari, Bunga ditanya oleh seorang teman, lebih kurang macam ni soalannya:


“Apa pendapat awak tentang pasangan yang berlainan jemaah?”


Dan jawab Bunga ringkas:


“Tak ada masalah, ok je”


Tapi si teman pula berkata:


“Kalau saya, saya mahu pasangan saya sama-sama satu jemaah dengan saya”


..dan Bunga sedikit tersentak..


Satu persoalan timbul :


“Dalam soal jodoh, isu jemaah pun dijadikan pertimbangan kah?”


=DA’WAH DAN JEMAAH=


Buat mereka-mereka yang dah lama menjalankan usaha-usaha da’wah secara serius dan khusus ni, Bunga amat yakin mereka sudah arif dengan istilah jemaah. Dan buat Bunga yang masih dalam fasa ‘bertatih’ ni, Bunga melihat jemaah itu sebagai satu ikatan..satu wasilah..wasilah untuk berada dalam suasana tarbiyah yg lebih tersusun, sistematik, terancang, secara bersama..[sila betulkan andai tanggapan Bunga salah]


Kali pertama hati Bunga tersentuh dengan da’wah, itu yg Bunga alami. Bunga dipertemukan dengan sahabat sahibah UK yang begitu menjaga perilaku dan akhlaq, mengamalkan Islam dalam kehidupan berkeluarga..segalanya secara beramai-ramai..dalam kumpulan yang besar..dan Bunga rasa terdidik dan diberi bantuan dalam proses tarbiyah itu..bukankah itu yang dipanggil ‘aplikasi jemaah’??


..dan pastinya, bila duduk dalam satu kumpulan atau jemaah yang besar ini, kekuatan akan dapat dibina..kerana apa? Kerana ukhwah yang terbina terikat kuat, adanya yang menyokong saat jatuh..kesalingan itu berfungsi..kelemahan itu dibaiki..


Dalam erti kata lain..ada ‘tangan-tangan’ yang disalut ‘rasa kasih dan cinta’ yang sentiasa memegang kita disaat berkecamuk dengan ujian ataupun fitnah dunia!


"Dan hendaklah ada di antara kalian segolongan umat yang menyeru kepada

kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegab dari yang mungkar;

merekalah orang-orangyang beruntung."


(Ali Imran: 104)


Dan apa matlamat asas dan utamanya?? Membantu kita bergerak mendekati Allah..bergerak ke arah jalan menuju syurga Allah.


Bagi seorang dai’e (dan kitalah dai’e-dai’e itu insyaAllah)..jemaah ini beri kemudahan dalam urgensi kita menjalankan tugasan da’wah. Ya..jemaah itu memudahkan..memudahkan kita dalam rangka ubudiyyah pada Allah..memudahkan proses da’wah dan tarbiyah..memudahkan proses membentuk jiwa-jiwa manusia.


Jadi, untuk istiqomah dalam melaksanakan kebaikan juga akan lebih mudah bukan?


Itu konsep jemaah yang Bunga pegang dan yang Bunga faham.


=JEMAAH DAN PERKAHWINAN??=


Jadi..apa bezanya jemaah-jemaah yang wujud sekarang ni?


Jalan dan strategi! Ya..itu yang beza. Matlamat dan objektif pasti dan perlu la sama kan?


Jadi, perlukah isu ‘sama jemaah’ ini dijadikan pertimbangan dalam membina baitul muslim? Di manakah relevannya?


Setiap individu punya pendirian sendiri. Dan ini pula pendirian Bunga.


=PERKAHWINAN=
Definisi perkahwinan ni, Bunga tak mahu nak hurai panjang, sebab Bunga hanya faham secara teori dan belum lagi di medan ‘pembumiannya’.


Ringkasnya, perkahwinan in ubudiyyah pada Allah. Yang itu sangat jelas.


Sesetengah jamaah menggalakkan perkahwinan dalam jamaah yang sama. Kerana ia memudahkan proses da’wah itu kerana pasangan itu memahami tanggungjawab dan tugasan masing-masing.


Tapi ANDAI kata pasangan itu berlainan jamaah, perkahwinan tak boleh berlangsung kah??


Pastilah BOLEH! Kerana siapa pun Muslim atau Muslimah itu, perkahwinan itu dibenarkan syara’. Dan bila mana syara’ membenarkan, tak kisahlah berbeza jamaah sekalipun, perkahwinan itu andaikata berlaku adalah SAH!


=..TAPI KENAPA??=


Kata teman Bunga ni ..(analogy yang dia beri pada Bunga):


“Cuba bayangkan..suami isteri ni nak balik kampung. Katakanlah daripada Melaka ke Johor. Si suami nak ikut jalan A, si isteri pula jalan B. Padahal destinasi sama. Tak ke GILER namanya?”


Jelas pada mata Bunga..bagaimana ada individu-individu yang begitu ‘memandang’ isu ‘jamaah’ ini sebagai isu ‘pokok’ dalam membina bait Muslim.


Hey..tak boleh la macam tu. Kalau pasangan yang kamu temui itu seorang yang soleh/solehah dan istiqomah dalam da’wah, cuma berbeza jamaah..adakah anda akan terus memilihnya atau mengetepikan dia dengan alas an ‘AHH..TAK SAMA JAMAAH..MANE BOLE..SUSAH NANTI!’


Apa yang susah nya?? Entah..Bunga pun tak tau sebab Bunga tak nampak sebarang kesusahan.


Memang Bunga tak nafikan, kahwin dalam satu jemaah itu akan menambah mudah usaha da’wah..tapi kalau la lain jamaah, bukanlah bermakna ianya akan menyusahkan!


Lain orang, lain pandangan..tapi itulah pandangan Bunga.


=KONKLUSI=


Bak kata murabbi Bunga ‘


'Jamaah bukan segala-galanya, tetapi segala-galanya dapat diraih untuk kemenangan Islam dengan berjamaah, tetapi syarak utamanya mestilah syarak didahulukan dalam sikap, pemikiran, keimanan dan perbuatan kita'


..renung-renungkan..selamat ber’kahwin’! woohaa!


p/s: masa murabbi Bunga ‘share’ pasal kawin jamaah ni dengan Bunga, dia tak kawin lagi. tapi sekarang dah senyum lebar dah..hihi..maklumla,dah ada zaujah di sebelah..tahniah Bunga ucapkan!


2 comments:

cik mus'ab said...

ada sesiapa nk sunting saya? (gurau jer)

Ro Zhaf Zeck said...

apa yg cik maksudkan berlainan jemaah tu? bermazhab berlainan ke? cmnr ek? baca dua kali tp xpahm key word entri ni.