12/29/2010

PERKONGSIAN: ABAIKAN SAHAJA SI JAHIL ITU..

[Islam itu jangan hanya dikurung dalam hati]


=SEJARAH YANG BERULANG=


Menyelak lembaran seerah, saat mula-mula Islam baru melebar tapak di Mekah, terlalu banyak cercaan dan cemuhan yang diterima oleh orang-orang Islam daripada manusia-manusia jahiliyyah. Islam itu asing bagi mereka. Maklum sahaja lah, Islam pada waktu itu adalah sesuatu yang baru..jadi pasti ada manusia yang tidak mampu menerima dan memusatkan perubahan dalam kehidupan mereka.


Akan tetapi, sedarkah kalian bahawa situasi itu adalah apa yang terjadi hari ini? Buat manusia-manusia yang memilih untuk mnegambil Islam sebagai sistem kehidupan mereka, ada sahaja cemuhan dan kata-kata yang merendahkan keluar daripada mulut manusia disekelilingnya.


=SUARA SUMBANG=


Melihat mereka yang berketayap, ada yang berkata:

“Jadi ustaz la konon tu”


..dan yang memandang perempuan berjilbab labuh, terdengar bunyi sumbang:

“ Alah, bajet alim solehah la tu”


Yang ‘kartunnya’, suara-suara sumbang ini datangnya dari manusia yang dinamakan dengan nama Islam, dan mengaku diri mereka menganut Islam!aha..jadi,adakah wajar untuk kita merasa tersindir dengan bicara mereka? Wajarkah kita berkecil hati dengan mereka?


Jujur Bunga katakan.. Bunga berdepan dengan segolongan manusia begini. Ya..dan ia berlaku sehingga kini. Masa awal-awal dahulu, perasaan sedih, kecil hati atau apa yang manusia hari ini definisikan sebagai ‘feeling down’, semua tu berbaur dalam hati Bunga. Tapi perlahan-lahan, ia berubah menjadi perasaan simpati,kasihan pada mereka. Sungguh kasihan sebenarnya pada manusia begini..=MEREKA ITU MANUSIA JAHIL=


Kerana mereka sudah ada Islam itu, tapi mereka gagal merasa manisnya Islam..mereka sudah ada Deen terbaik tapi hati mereka masih belum mampu merasa nikmat Islam itu…kasihan mereka..mereka ini manusia jahil..kejahilan menyelubungi jiwa mereka.


Firman Allah:

“Dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka(dengan kata-kata yang menghina), mereka (orang-orang yang beriman) mengucapkan kesejahteraan”

[Al-Furqan:63]


Jelas bukan.. Allah menggelar mereka-mereka yang menyelar,mencemuh,menghina manusia lain yang mengambil Islam sebagai cara hidup mereka sebagai MANUSIA JAHIL. ..mereka jahil pada agama mereka sendiri!


Islam itu..aplikasinya secara menyeluruh. Bukan sekadar pada NAMA, bukan sekadar di pentas IBADAH atau setakat secara TRADISI, malah ia istimewa dan lebih dari itu! Kewujudan manusia-manusia yang tak berhenti ‘mengomel’ melihat penonjolan Islam dari variasi aspek sebenarnya menyebabkan system Islam yang sebenar seolah-olah SALAH BESAR dan mereka lah yang benar-benar BENAR.


“Dan barangsiapa yang mencari jalan hidup selain Islam, maka dia tidak akan diterima, dan dia di akhirat kelak tergolong dari kalangan orang-orang yang rugi

[Ali Imran ayat 85]

Kerugian yang jelas andai kita menolak Islam dan pengamalannya dalam kehidupan hidup kita. Mengata dan merendahkan lelaki yang berkopiah atau perempuan yang bertudung litup sama seperti anda merendahkan Islam itu sendiri. Mereka berusaha menjaga diri tapi masih ada yang yang menyimpan rasa benci..bukankah itu indikator bahawa Islam dalam jiwa mereka tidak berfungsi dengan sempurna?


“Dialah yang mengutuskan rasulNya dengan petunjuk, dan agama yang benar untuk diunggulkan atas segala agama, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukai”

[At-Taubah:33]


Lihat sendiri..Allah dah kata Islam itu agama yang benar, agama yang sempurna..tapi mengapa manusia masih menolak Islam sebagai system kehidupan mereka?


Kerana nafsu..ya,kerana nafsu. Kerana system Islam itu yang mengawal nafsu, bukan sebaliknya. Jiwa kita dididik bahawa bukan SEMUA keseronokan dunia itu boleh digunakan..dan jika boleh diguna pun,ada cara dan limitasinya. Semuanya sudah disusun cantik sebenarnya. Akan tetapi, manusia yang jiwanya dikuasai dengan semangat cinta pada dunia akan berusaha sedaya upaya menolak dari menggunapakai Islam sebagai sitem hidup mereka. Jadi, tidak hairan jika tegar untuk merendahkan dan menyindir manusia lain yang cuba mengaplikasi Islam dalam hidup mereka.


=KONKLUSI=


Sebab itu Bunga katakan..kasihan pada mereka. Mereka dikurniakan Islam tapi gagal merasa kemanisannya. Bunga sudah lali mendengar suara begini..kadang-kadang mahu sahaja Bunga bisikkan pada manusia-manusia ini..


“Kasihan kalian..deria ‘rasa’ kalian cacat!”


Jadi..buat manusia-manusia lain yang sering rasa ‘down’ bila dikutuk dan dicaci saat cuba mengubah diri menjadi pengamal Islam yang sebenar, Bunga cadangkan..


ABAIKAN SAHAJA SUARA SI JAHIL ITU..


..teruskan usaha menunjukkan qudwah yang baik pada mereka..mana tahu hati-hati mereka ‘tersentuh’ oleh itu. Jangan lupa terus-menerus berdoa..Allah tahu kemampuan kita.


Jangan rasa rendah bila mengamal Islam, malah gantikanlah denga rasa izzah!

12/28/2010

DEDIKASI: ANYTHING FOR YOU

Assalamualaikum wbt..

..perkongsian perasaan. Buat manusia itu..yang 'separuh' ada dan 'separuh' tiada dalam kehidupan Bunga..

..ini Bunga tuju untuk kamu.

Anything for you - Sami Yusuf

If there were a single sacred rose
On a mountain top that grows
Where nobody ever dares to go
For you I’d climb that mountain high
I would reach up to the sky
If that rose was your desire

Don’t you know that I
Would do anything
Would do anything
For you
I would do anything
Would do anything
Anything for you

For you, I would sail the seven seas
Walk the deserts in between
Just to bring you anything you need
Nothing could ever be too much
Anything to show my love
Cos it gives me strength enough

Don’t you
Don’t you
Don’t you know that I
Would do anything
Would do anything
For you
You know that I
Would do anything
Would do anything
Anything for you

For you I would take on any trial
And I would walk on through the fire
You give me strength enough to face it all
You make me feel invincible

Cause I would do anything
Anything for you
You know that I
Would do anything
Would do anything
Anything for you

These things are nothing to
All the things you do for me
You are my dream come true

A love I never knew you see
I’d take on a mountain high
Just to see you smile for me
You make me want to be
The very best that I can be

I would do anything
Anything for you
You know that I
Would do anything
Would do anything
Anything for you


..setiap kata dalam lirik ini..Bunga maksudkannya..untuk kamu..

11/22/2010

NOTA JIWA: CORAT CORET RASA

Pertama dan selamanya, segala puji bagi Allah, Illah dan Rabb yang Maha Tinggi, Pengasih dan Pengampun..tanpa belas kasih serta limpahan rahmatNya, mana mungkin kita tersenyum gembira hari ini. Buat yg sedang bersedih, ketahuilah olehmu bahawa Allah sedang membuka ruang untuk peningkatan darjat kamu. Dan teruskanlah berusaha..teruskanlah meminta padaNya..dan pasti,lipat gandakanlah ubudiyyah menyembah sujud padaNya..tanda syukur, tanda kerendahan diri kita padaNya.

Alhamdulillah,setelah hampir 4 bulan menghadap ‘dissertation’, akhirnya sempurna tertulis segala isi minda Bunga berkaitan dengannya. Semoga najah wahai Bunga (sama-sama ameenkan ya kawan-kawan). Semoga najah wahai sahabat-sahabat Marjonians! Semoga kejayaan kita bukan hanya beri ‘cahaya’ pada diri kita malah pada masyarakat, pada ummah! InsyaAllah.

Dan ini menandakan..hanya tinggal sebulan lagi Bunga di bumi permaisuri UK ini..aduhai, rasa cinta pada keindahannya..rasa cinta pada penduduknya..dan yang terasa sekali,rasa cinta pada simbahan tarbiyah Islami yang Bunga peroleh disini..longgokan cinta ini menambah rasa cinta Bunga pada Robbul Jalil..Maha Suci Allah yang meminjamkan keindahan pada manusia, melontarkan keceriaan pada jiwa-jiwa penghuni dunia. Tapi pertemuan pasti akan bertemu perpisahan..

Sedih rasanya nak pulang ke Malaysia..kerana perpisahan dengan adik-adik kecintaan Bunga, dengan sahabat sahibah, dengan suasana Plymouth yang permai damai sentosa. Juga tercalit rasa bimbang untuk berdepan dengan situasi di Malaysia. Dengan politiknya (huhu), dengan sosialnya, dengan masyarakat. Ya..saya gementar. Gementar kerana tanggungjawab di bahu menuntut pelaksanaan ke atasnya. Keluarga memerlukan Bunga, jiran-jiran memerlukan Bunga, masyarakat perlukan Bunga. Itu yang Bunga rasa..dan saya..layakkah bersama membantu dan membangunkan mereka? Apakah kualiti yang saya ada? Cukupkah jiwa saya melalui proses yang sepatutnya? [banyak lagi persoalan..tapi biarlah tanpa terjemahannya)

Dan pasti, rasa gembira yang berganda-ganda. Kerana akan bersama keluarga..akan terus berada di tanah air tercinta..dan bakal membina keluarga *wink2* (insyaAllah). Berdebar-debar..tapi seronok. Berdebar-debar untuk menjadi cikgu..ya, Bunga berdebar berbaur seronok sebenarnya (dan sambil menaip ni,tersenyum amat lebar!). Semoga Allah permudahkan. Ini semua hanya perancangan..semoga Allah izinkan ia berjalan lancar.

Kalau kalian perasan, segalanya Bunga kaitkan dengan perasaan. Ya..perasaan pinjaman Allah. Perasaan ‘excited’, seronok, perasaan sedih, perasaan cinta, perasaan rindu. Allah izin, semua bauran perasaan ni Bunga sedang rasa (saat menaip ni pun, rasa jantung berdegup amat laju..). Tapi adakah ianya tiada apa-apa?Adakah ianya sia-sia?

(yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka [Ali-Imran:191]

Perasaan pinjaman Allah ini bukan diberi saja-saja. Alllah mahu menguji manusia, sejauh mana kita manfaatkan perasaan yang dipinjamkan olehnya. Kalau bersedih, apakah kita menambah jarak denganNya..atau kita mengensot pulang mendekatiNYa? Andai kata gembira, adakah hati, lidah dan amal memapar syukur? Bila mana kita merasa cinta, adakah kita menghalakannya ke arah jalan syurga, atau membina jalan ke neraka? Tepuk dada, tanya jiwa..biarkan IMAN yang melontar suara!

Indahnya jiwa mu’min ini..segala apa yang dia lakukan, semuanya ibadah. Mengawal perasaannya sendiri juga adalah ubudiyyah dia pada Penciptanya. Kerana jiwa mu’min dan muttaqin ini sentiasa mahu memastikan segalanya parallel dengan apa yang Allah mahu. Segalnya tanpa ada sebarang pengecualian! Adakah jiwa kita begitu? [wahai Bunga...sila rasa cemas!].

Baikla..sekadar coretan pencetus semangat untuk kembali menulis..insyaAllah,lepas ni boleh ‘update’ blog sentiasa.

Mohon doa dari kalian..doakan Bunga berjaya mempergunakan dunia untuk menggapai akhirat.

Orang-orang yang beriman dan beramal saleh, bagi mereka KEBAHAGIAN dan tempat kembali yang baik [Ar-Ra’d:29]

~sama-sama pimpin tangan ke syurga Allah~

11/05/2010

DEDIKASI: ..DAN AKHIRNYA....laju tangan menaip, seiring dengan titisan air mata yang menitis di pipi..sekadar berkongsi rasa yang terbina..semoga beroleh 'sesuatu' darinya..

-----------------------------------------------------------------------------------------------

..Dan Akhirnya..


Melihatnya..aku tersenyum
Indah..tenang..senang
Ya, waktu itu memang begitu
..dan aku terus terbuai dan membuai

Terkenangnya..aku tersenyum
Yakin..manis..kritis
Ya, waktu itu memang begitu
..dan aku terus lupa dan leka

Kata Allah..
'Jagalah Aku, maka akan Aku menjagamu'
aku tahu itu..dan aku beriman dengan janjiNya..
tapi ternyata..aku hamba berdosa..
..dan terbukti,aku terlupa akanNya..

Kata Allah
'Tidak Aku masuki hati yang menduakan Aku'
aku tahu itu..dan aku beriman dengan kataNya..
tapi ternyata..titik jahiliyyah masih banyak di dada..
..dan terbukti, aku menangkan nafsu lebih dari segalanya

Kini..terfikir akannya..aku menangis
kini..mengenang akannya..aku terguris
benar dan tiada keraguan lagi..
'bidayah yang salah,akan buat jiwa lelah'
aku tahu itu..engkau tahu itu..kita tahu itu
sama ada membaiki..atau terus berhenti


Ternyata..kasih Allah tiada batasnya
..dan yang pasti, berganda hebat daripada hambaNya
Allah sediakan ujian..sebagai 'ketukan' atas kelekaan
Allah tunjukkan kebenaran..supaya kita 'melihat' kenyataan
Wahai mata..menangislah
..sebagai tanda kau terbeban dengan dosa
Wahai mata..menangislah
..sebagai tanda kau merasa kehebatan kekuasaanNya

..dan akhirnya..
saatnya tiba
..dan akhirnya..
jawapan tersedia
..kita tiada apa..kita bukan sesiapa..kita cuma hamba hinaNya..
tanpa redhoNya..kita sengsara..
tanpa belasNya..kita tak kemana..

..dan akhirnya..pergilah..
..dan akhirnya..maafkanlah
nota: igfirly ya Allah..ternyata, aku tidak bersyukur atas ni'mat pinjamanMu..maafkan aku atas kejahilanku...

10/19/2010

PERKONGSIAN: KAHWIN OH KAHWIN...


Artikel ni..dah lama dah Bunga tulis. Cuma atas sebab-sebab tertentu, Bunga sengaja tangguhkan hajat untuk ‘post’ ke blog...semoga beroleh manfaat!

PERINGATAN!! INI HANYA PENDAPAT BUNGA, JANGAN ADA PLAK YANG ‘TEMBAK’ BUNGA LEPAS BACA YE..


-------------------------------------------------------------------------------------


Satu hari, Bunga ditanya oleh seorang teman, lebih kurang macam ni soalannya:


“Apa pendapat awak tentang pasangan yang berlainan jemaah?”


Dan jawab Bunga ringkas:


“Tak ada masalah, ok je”


Tapi si teman pula berkata:


“Kalau saya, saya mahu pasangan saya sama-sama satu jemaah dengan saya”


..dan Bunga sedikit tersentak..


Satu persoalan timbul :


“Dalam soal jodoh, isu jemaah pun dijadikan pertimbangan kah?”


=DA’WAH DAN JEMAAH=


Buat mereka-mereka yang dah lama menjalankan usaha-usaha da’wah secara serius dan khusus ni, Bunga amat yakin mereka sudah arif dengan istilah jemaah. Dan buat Bunga yang masih dalam fasa ‘bertatih’ ni, Bunga melihat jemaah itu sebagai satu ikatan..satu wasilah..wasilah untuk berada dalam suasana tarbiyah yg lebih tersusun, sistematik, terancang, secara bersama..[sila betulkan andai tanggapan Bunga salah]


Kali pertama hati Bunga tersentuh dengan da’wah, itu yg Bunga alami. Bunga dipertemukan dengan sahabat sahibah UK yang begitu menjaga perilaku dan akhlaq, mengamalkan Islam dalam kehidupan berkeluarga..segalanya secara beramai-ramai..dalam kumpulan yang besar..dan Bunga rasa terdidik dan diberi bantuan dalam proses tarbiyah itu..bukankah itu yang dipanggil ‘aplikasi jemaah’??


..dan pastinya, bila duduk dalam satu kumpulan atau jemaah yang besar ini, kekuatan akan dapat dibina..kerana apa? Kerana ukhwah yang terbina terikat kuat, adanya yang menyokong saat jatuh..kesalingan itu berfungsi..kelemahan itu dibaiki..


Dalam erti kata lain..ada ‘tangan-tangan’ yang disalut ‘rasa kasih dan cinta’ yang sentiasa memegang kita disaat berkecamuk dengan ujian ataupun fitnah dunia!


"Dan hendaklah ada di antara kalian segolongan umat yang menyeru kepada

kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegab dari yang mungkar;

merekalah orang-orangyang beruntung."


(Ali Imran: 104)


Dan apa matlamat asas dan utamanya?? Membantu kita bergerak mendekati Allah..bergerak ke arah jalan menuju syurga Allah.


Bagi seorang dai’e (dan kitalah dai’e-dai’e itu insyaAllah)..jemaah ini beri kemudahan dalam urgensi kita menjalankan tugasan da’wah. Ya..jemaah itu memudahkan..memudahkan kita dalam rangka ubudiyyah pada Allah..memudahkan proses da’wah dan tarbiyah..memudahkan proses membentuk jiwa-jiwa manusia.


Jadi, untuk istiqomah dalam melaksanakan kebaikan juga akan lebih mudah bukan?


Itu konsep jemaah yang Bunga pegang dan yang Bunga faham.


=JEMAAH DAN PERKAHWINAN??=


Jadi..apa bezanya jemaah-jemaah yang wujud sekarang ni?


Jalan dan strategi! Ya..itu yang beza. Matlamat dan objektif pasti dan perlu la sama kan?


Jadi, perlukah isu ‘sama jemaah’ ini dijadikan pertimbangan dalam membina baitul muslim? Di manakah relevannya?


Setiap individu punya pendirian sendiri. Dan ini pula pendirian Bunga.


=PERKAHWINAN=
Definisi perkahwinan ni, Bunga tak mahu nak hurai panjang, sebab Bunga hanya faham secara teori dan belum lagi di medan ‘pembumiannya’.


Ringkasnya, perkahwinan in ubudiyyah pada Allah. Yang itu sangat jelas.


Sesetengah jamaah menggalakkan perkahwinan dalam jamaah yang sama. Kerana ia memudahkan proses da’wah itu kerana pasangan itu memahami tanggungjawab dan tugasan masing-masing.


Tapi ANDAI kata pasangan itu berlainan jamaah, perkahwinan tak boleh berlangsung kah??


Pastilah BOLEH! Kerana siapa pun Muslim atau Muslimah itu, perkahwinan itu dibenarkan syara’. Dan bila mana syara’ membenarkan, tak kisahlah berbeza jamaah sekalipun, perkahwinan itu andaikata berlaku adalah SAH!


=..TAPI KENAPA??=


Kata teman Bunga ni ..(analogy yang dia beri pada Bunga):


“Cuba bayangkan..suami isteri ni nak balik kampung. Katakanlah daripada Melaka ke Johor. Si suami nak ikut jalan A, si isteri pula jalan B. Padahal destinasi sama. Tak ke GILER namanya?”


Jelas pada mata Bunga..bagaimana ada individu-individu yang begitu ‘memandang’ isu ‘jamaah’ ini sebagai isu ‘pokok’ dalam membina bait Muslim.


Hey..tak boleh la macam tu. Kalau pasangan yang kamu temui itu seorang yang soleh/solehah dan istiqomah dalam da’wah, cuma berbeza jamaah..adakah anda akan terus memilihnya atau mengetepikan dia dengan alas an ‘AHH..TAK SAMA JAMAAH..MANE BOLE..SUSAH NANTI!’


Apa yang susah nya?? Entah..Bunga pun tak tau sebab Bunga tak nampak sebarang kesusahan.


Memang Bunga tak nafikan, kahwin dalam satu jemaah itu akan menambah mudah usaha da’wah..tapi kalau la lain jamaah, bukanlah bermakna ianya akan menyusahkan!


Lain orang, lain pandangan..tapi itulah pandangan Bunga.


=KONKLUSI=


Bak kata murabbi Bunga ‘


'Jamaah bukan segala-galanya, tetapi segala-galanya dapat diraih untuk kemenangan Islam dengan berjamaah, tetapi syarak utamanya mestilah syarak didahulukan dalam sikap, pemikiran, keimanan dan perbuatan kita'


..renung-renungkan..selamat ber’kahwin’! woohaa!


p/s: masa murabbi Bunga ‘share’ pasal kawin jamaah ni dengan Bunga, dia tak kawin lagi. tapi sekarang dah senyum lebar dah..hihi..maklumla,dah ada zaujah di sebelah..tahniah Bunga ucapkan!


PERKONGSIAN: 40 HARI YANG BERMAKNA

=SETELAH SEKIAN LAMA..=


..dan akhirnya kini Bunga kembali menulis untuk blog Bunga. Sepanjang tempoh masa ini, banyak yang Bunga belajar, banyak yang Bunga lalui, banyak perkara yang Bunga perhati..dan tempoh ini Bunga panggil ‘tempoh pertapaan’=SUNGGUH BERMAKNA=


Dalam banyak-banyak perkara, percutian musim panas Bunga ke MALAYSIA adalah yang paling memberi makna pada Bunga. Dapat bertemu keluarga setelah sekian lama adalah sesuatu yang sanagt ni’mat. Alhamdulillah wa syukrillah..ni’mat pinjaman Allah yang sangat-sangat bernilai pada Bunga.Sepanjang percutian selama 40 hari itu, banyak perkara yang Bunga sempat buat. Antaranya ialah:


-duduk ‘bertapa’ dengan senior-senior kecintaan di IPBA. Sempat ‘menimba’ ilmu dan tips serta mengisi jiwa Bunga dengan peringatan-peringatan penuh kasih sayang.


-bertemu Ruqayyah, gadis comel yang Bunga kenal di FB. Pertama kali bertemu, jatuh cinta dan kasih pada ruqayyah..berbuka puasa dengannya dan makan durian setelah sekian lama bersama-samanya!


-bertemu sahibah-sahibah baru..kak niza, kak nina, kak khairiah, kak nusaibah, kak azah (yg baru dapat baby!), kak husna, kak Fatimah, err..ada lagi sorang tapi terlupa plak namanya..yang ‘best’ skali, dapat berbuka puasa sama-sama, berbual-bual perlbagai perkara..alhamdulillah! [terima kasih sebab meraikan kepulangan Bunga ke Malaysia, datang beraya ke rumah..semoga Allah redho dengan ukhwah yang terbina!]


-bersua muka dengan kak maidah..kakak yang sangat ‘sweet’ dan sempoi! Sempat ‘shoping’ raya bersama dan berbual segala benda! Seronok!! [..dan juga, kami sempat berkongsi pelbagai ‘rahsia jiwa’..hihi]


-bertemu kawan-kawan sekolah rendah yang pelbagai ragam! Perubahan yg positif..dan Bunga semakin kasih pada mereka..


-menghadiri perkahwinan kakak kecintaan Bunga, kak nabilah dan zaujnya ustaz husni Mubarak. Kakak saya sangat cantik dan ceria wajahnya..dan Bunga tumpang gembira (dan juga cemburu..hihi..).


-Singgah ke rumah teman kesayangan Bunga, nadiah yang melangsungkan pernikahan. Walaupun tak sempat nak tengok akad nikahnya, tapi wajahnya yang jelas nampak berdebar pasti tersenyum lega bila selesai akad nikah (kan nad??hehe..)


-pergi beraya ke Johor. Pertama kali bersua dengan keluarga bakal kakak ipar..dan hidangan makanan yang mereka sediakan memang lazat! Terima kasih kak yuhana!


-pergi ke UMP Gambang untuk menghantar adik. Dan Allah izin, Bunga dan keluarga pergi beraya ke rumah jiran lama yang Bunga dah tak jumpa selama 14 tahun! Subhanallah!!sangat-sangat menggembirakan hati!


=..UJIAN PASTI ADA..=


Dalam kegembiraan itu, tercalit juga kedukaan...yang sampai hari ini masih terasa dan terkesan. Benarlah.. manusia merancang tetapi kita tidak beriman dengan perancangan..kerana sehebat-hebat Perancang adalah Allah..


Peristiwa yang berlaku memang diluar jangkaan. Bunga rasa tak perlulah Bunga ceritakan, mungkin juga nanti ada pihak yang terasa aib. Apapun, Bunga mohon doa kalian yang membaca..doakan Bunga semoga dipermudahkan dalam setiap urusan..


Sungguh, ujian itu menguatkan..ujian itu medan melipat gandakan kesabaran.


=SYUKRAN ALAIKUM=


Terima kasih pada kalian yang dah mencampak benih-benih kegembiraan pada Bunga..Terima kasih pada mak yang dah bersusah payah memenuhi segala hajat Bunga (terutama bab makanan..huhu..terharunya..) terima kasih pada ayah yang begitu sabar membawa Bunga ke sana ke mari..Terima kasih pada sahibah-sahibah yang ramah menghulur tangan untuk membina ukhwah..terima kasih pada kawan-kawan yang berkongsi pelbagai manfaat dengan Bunga..


Dan Bunga pasti akan merindui kalian..seperti saat ini..


p/s: tak sabar nak balik lagi! ya Allah, izinkanlah aku bertemu dengan mereka-mereka ini..tambahkanlah cinta-cinta antara kami agar cinta-cinta kami bersatu demi mencintaiMu..